Fen & Agalloch @Mostovna, Nova Gorica, Slovenia

V sredo, 15.3.2013 so se v novogoriski Mostovni v okviru svoje evropske turneje “Lucifer over Europe” ustavili kultni ameriski atmospheric folk/doom metalci,  Agalloch.

01-Agalloch-11

Kulturni center Mostovna, ki je v letosnjem letu praznoval tudi deseto obletnico delovanja, je ob tej priloznosti gostil zelo raznovrstno publiko, ki se je za dokaj specificno zvrst glasbe zbrala v Novi Gorici ne samo iz celotne Slovenije (organiziran je bil tudi prevoz na dogodek), ampak tudi sosednje Italije, Hrvaske in celo BIH, so uglasili britanski “atmospheric black” metalci Fen.

Fen je pravzaprav glasbeni projekt trenutno treh clanov, ki crpa inspiracijo za svoje ustvarjanje v ezotericnih podrocjih juzne Anglije. Ustanovljeni leta 2006 in kateri clani zasedbe se predstavljajo z imeni The Watcher (vokal), Grungyn (bas kitara in vokal), in Derwydd (bobni), so se publiki v Mostovni predstavili prvic in predstavili tudi njihov nov album Dustwalker. S tremi izdanimi studijskimi albumi se sicer po kilometrini tezko postavijo ob bok Agalloch, so pa brez dvoma ponudili kvalitetni enourni nabor glasbe, ki je publiko navdusil in jo s tem dobro pripravili na “zvezde vecera”.

Agalloch so sledili predskupini tocno ob 23 uri, kar je dalo publiki vedeti, da bodo res igrali napovedani dve uri in ponudili le najboljse. Nenazadnje si Agalloch s svojimi petimi izdanimi albumi in s sestnajstletno kilometrino, od leta 1995, odkar skupina obstaja, to tudi z lahkoto privoscijo. Ime skupine je pravzaprav malce nenavadno; izhaja iz imena vrste lesa “agalloch” (tudi agallocha, agallochum), ki je poznan po svojem zelo aromaticnem vonju in ga v Aziji uporabljajo kot esenco in tudi parfum.

Temu sledi tudi skupina, ki je na svojem nastopu ponudila del tega; na odru so namrec postavljeni coki (odzagani, nerazsekani vecji kosi debla), na katerih so postavljena prizgana kadila, ki prispevajo svoj delez k misticnosti samega nastopa.   Vse skupaj je pripomoglo k boljsemu razumevanju bistva skupine; udaren, emocionalen in eksploziven nastop, s katerim se skupina vraca k prvinskim temam cloveka – naravi, minljivosti in smrti je upravicil vsa pricakovanja.

Med obiskovalci je bilo slisati nekaj vzporednic med nastopom skupine Anathema pred leti v Mostovni, ko je publika zanru skupine navkljub, sedec na stolih uzivala v intimnem akusticnem dozivetju ob soju svec. S kanckom domisljije bi si tisti najbolj drzni lahko nekaj podobnega predstavljali tudi s skupino Agalloch. In tudi to bi bilo brez dvoma odlicno. Pevec John je omenil, da so Agalloch v Sloveniji prvic; po videnem in slisanem si je bila publika enotna – upamo, da ne zadnjic.

Photo credit_Drago Cigon@Captured Area
© Uranian Willy.

 

Tagged with:

Leave a Reply