Via Ofenziva & Niet @Orto fest 2013, Ljubljana, Slovenia

Legendarni slovenski punk skupini Via Ofenziva in Niet sta 1.4.2013 otvorili Orto fest, ze stirinajsti po vrsti.
Za dvig zastora Orto festa je poskrbela Via Ofenziva, skupina, ki jo na Vodmat (predel Ljubljane, kjer je lociran Orto bar) vezejo posebne vezi in posebni spomini. Skupina, ki je s frontmanom in pevcem Esadom Babacicem leta 1983 nastopila na Novem rocku in nato izginila s prizorisca, se z zivimi nastopi pojavlja zelo redko. Pravzaprav lahko njihove nastope prestejemo na prste ene, mogoce dveh rok. Po nastopih leta 2006, 2010, leta 2012 v oddaji Izstekani in koncertu v Kinu Siska (IBTZ), smo jih imeli vceraj priloznost videti v najboljsi luci, okrepljeni z novim basistom, ki je skupini dal tisti kancek nove energije. Ki pa jo, mimogrede, skupini res ne primanjkuje. Ze res, da so vmes pretekla skoraj tri desetletja, ampak kot se ponavlja zgodovina, tako se je ponovila tudi Via Ofenziva. Tematika je presenetljivo podobna (boj malega cloveka, druzbeno kriticna tematika,…), Via Ofenziva pa ostaja enaka. Kemija med clani skupine je ocitna in samo upamo lahko, da se bodo odslej pojavljali na odrih bolj pogosto. Ker tja preprosto spadajo.

Via Ofenziva
Via Ofenziva

Za skupino Niet je bil vcerajsnji nastop na odru Orto bara sele drugi po vrsti. Prav v Orto baru se je skupina leta 2008 vrnila na glasbeno sceno, okrepljena z novim pevcem Borutom Maroltom. Ceprav je pevec priznal, da ga je takrat precej zdelala trema, se sedaj po petih letih skupnega nastopanja zelo enostavno opazi, kako zelo so se fantje med seboj ujeli. Dejstvu, da se je vmes od skupine zaradi razliCnih pogledov na nadaljnje ustvarjanje poslovil Ales Cesnovar, pridruzil pa Janez Brezigar, navkljub. Poleg vseh vecjih uspesnic skupine Niet se iz casov, ko je bil njihov frontman Primoz Habic – Bil je maj, Februar, Perspektive, Sam, so predstavili tudi nekaj skladb, ki so jih napisali in priredili za potrebe gledaliske predstave Rokovnjaci (ki si jo je po mojem mnenju vredno ogledati). Eden opaznejsih nastopov v zadnje pol leta je bil tisti lani decembra v Hali Tivoli – Niet kot predskupina Motorhead. Takrat so se kresala stevilna razlicna mnenja o tem, ali so Niet skupina za tako velike odre ali jim bolj lezijo klubski koncerti. Fantom vsekakor ne gre nicesar ocitati, z vcerajsnjim nastopom pa so potrdili, da jim se kako zelo ustreza intimno in domace vzdusje klubskih koncertov.

Tematika punka osemdesetih, delavske pravice, mali ljudje, punk kot gibanje, ki je opozarjalo na razlicne probleme, ki so bili posledica gospodarske krize v Sloveniji in na neucinkovitost vladajoce elite…kot naroceno za danasnje razmere.
Podobnost sedanjosti z osemdesetimi je skorajda shrljiva, a morda je prav to tisto, kar so si obiskovalci zeleli videti. In slisati. Tisti, ki so pricakovali publiko, ki je skupini Via Ofenziva in Niet poslusala v svoji mladosti, so se usteli. Publika je bila nekoliko nepricakovano tudi tista mlajse generacije. In ce gre sklepati po vcerajsnjem obisku, praznicnemu ponedeljku navkljub, bo Orto fest dodobra upravicil svoj sloves – enomesecna doza kvalitetne slovenske glasbe. Se na mnogo njih!

Tagged with:

Leave a Reply