Saxon @Kino Siska, Ljubljana, Slovenia

Po njihovem nastopu leta 2009 so se angleske heavy metal legende Saxon vrnili prizorisce zlocina. V Ljubljani so nastopili 12.6.2013 skupaj z nemsko skupino AC Angry in slovensko skupino Metalsteel.

Kot prva predskupina so se za uvod v heavy metal vecer publiki predstavili slovenski Metalsteel, ki niso novinci na slovenski sceni. Skupina deluje od leta 1999 in ceprav z nekaj clanskimi menjavami, so izdali skupaj stiri studijske albume (zadnjega v septembru 2010) in bodo med drugim letos poleti sodelovali tudi na Metal Days festivalu.

Saxon so za svojo turnejo moci zdruzili z nemskimi AC Angry. Kvartet, ki se je predstavil kot druga predskupina, svoj navdih crpa v legendarnih Motorheadih in je svoje bistvo nasel v mesanici heavy metala in power rocka. Na turneji predstavljajo svoj debitantski album Black Denim, publiki v Ljubljani pa so predstavili so pravi rock’n’roll, z nekaj res udarnimi rifi in tako dobro pripravili teren za glavne akterje.

01-06-Saxon

Skupine Saxon pravzaprav ni potrebno posebej predstavljati. Od leta 1976 angleske heavy metal legende orjejo ledino tako imenovanega novega vala britanskega heavy metala in ostajajo v njegovem vrhu.  S svojimi energicnimi nastopi, iskrenostjo in izvirnostjo so upraviceno vzorniki in sluzijo za inspiracijo marsikateri glasbeni skupini. V Ljubljani so se predstavili v sklopu svoje turneje World tour 2013, ki se je zacela v marcu z njihovim nastopom na ladijskem krizarjenju Monsters of Rock Cruise in se bo zakljucila avgusta na Portugalskem, datumsko pa je zapolnjena do zadnjega koticka. Marsikdo bi se mogoce obregnil, da je za take legende turneja mogoce celo prenaporna ali preobsezna, vendar pa jim tudi to daje svoj car.

Dvorana Kina Siska sicer ni bila zapolnjena, kot bi se mogoce pricakovalo za tako ikono heavy metala, vendar pa clanov skupine to ni zmotilo. Po zacetni intonaciji in povezovanju s publiko, ki ni trajala dlje kot dve, mogoce tri skladbe, se je skupina pokazala v svoji pravi luci; energicen nastop, neverjetna komunikacija s publiko, kjer prednjaci predvsem pevec Biff Byford, odlicen solo nastop bobnarja Nigela Glocklerja, solo kitarski rifi obeh kitaristov Paula Quinna in Douga Scarratta in pa neutrudni Nibbs Carter na bas kitari, ki je bil s svojim “slamanjem” nesporna zvezda vecera.

Nekaj je zagotovo; fantje svojih let na odru nikakor ne kazejo, energija je se vedno taka, kot jo lahko vidimo na posnetkih izpred deset, dvajset in celo trideset let in o kakrsnikoli navelicanosti ni ne duha ne sluha. Ocitno je, da so mojstri svojega posla in da to kar pocnejo, delajo s srcem.
Moto skupine Metalsteel pravi: “Heavy metal is our religion”. In prav imajo. Vsi, ki smo imeli priloznost videti Saxon v Ljubljani, smo se prepricali, da velja to tudi za njih.

Photo credit_Drago Cigon@Captured Area
© Uranian Willy.

Tagged with:

Leave a Reply